Autor: 021.rs

Novi Sad
14.04.2017.
13:37 > 13:36
U planu je da javne oznake u Novom Sadu, pored drugih stranih jezika, budu ispisane i na kineskom, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević.
  • demi

    19.04.2017 18:16
    haha
    Uz ovakva dva branioca, cirilica bolje da se ne brani...
  • G

    19.04.2017 13:37
    kategorički protiv cenzure
    "Svađam" se sa maloumnikom koji me naziva sa "*ovedo" a kome se to dozvoljava, dok se moj odgovor teško cenzuriše kada koristim isti uličarski rečnik kakav jedino razumeš i nazovem te onim što jesi - ljudsko *ovno. Nigde, pa ni u Novosadskom dogovoru nije navedeno da je ćirilica isključivo "srpsko pismo". To što "braniš" ćirilicu ne znači da treba da podržim jednog balavca koji samo ume da vređa i laje, i koji često greši jer izgleda istoriju uči sa interneta. Zastupljenost korišćenja pojedinog pisma u nekadašnjim Kraljevinama odnosno posle 1954. godine u pojedinim republikama SFRJ ne znači da pisma nisu bila zvanično ravnopravna. Pisma su izjednačena ali je svaka republika nastavila da većinski koristi ćirilicu odnosno latinicu što se postepeno menjalo u Srbiji u korist latinice, i to se ogledalo i u svim ustavima Srbije odnosno zajednice sa Crnom Gorom nakon raspada SFRJ sve do poslednjeg ustava u kojem je to promenjeno i koji je i dalje na snazi.
  • u prolazu

    18.04.2017 12:16
    za "genija" G
    Ja pisah o SRPSKOM pismu, koje se ne pominje u Krfskoj deklaraciji, već su 2 "pisma" ravnopravno u upotrebi... Manjak *anglija! Koji se jezik govorio gde, i kako se pisao u kraljevini?
    Skerlić ga je "uveo" u literaturu, ne kao ravnopravno, već dodatno pismo.

    SRPSKI se ZVANIČNO pisao ćirilicom do novosadskog dogovora, ili imate druge podatke... Tada je napravljen srpsko-hrvatski, ili, zbog kompleksa, hrvatsko-srpski!
    O zabranama ćirilice dodatak da je to bilo upereno ISKLJUČIVO protiv Srba!
    Znam i za Ustav 2006, zvanično pismo i jezik!
    LIČNO sam doživeo u Kanjiži, u DRŽAVNOJ firmi, da radnica na šalteru ne zna srpski! Slično i u Senti. U restoranima u Kanjiži, Senti, Topoli...

    Ti što hoće table samo na latinici su isti kao ovi "kinezi", na drugom pismu, da ne ponavljam.

    Velika slova i uzvičnici ne služe da "vas" nadglasam već da naglasim šta kažem. Po pravopisu, bez kompleksa veličine. Tako bi trebalo da shvatite, umesto zaobilaženja odgovora!

    Wikipedia NIJE istorijski dokument, pogledajte kako se uređuje, šta je potrebno da se izbaci podatak!
    Istorijski dokumenti su u muzejima i bibliotekama. Kad bi ih češće posećivali...

    Kako ste se osetili prozvanim?

    Kolika je udica na koju ste se upecali? I ja branim ćirilicu a vi se svađate sa mnom! Dovoljno o vama?

  • "savršeno"

    18.04.2017 11:37
    "Napravio je čovek po srpskom jeziku, gde jedan glas odgovara jednom slovu! SAVRŠENO!"

    tako je, odgovara glas slovu, a ne slovo svakom glasu. kada napišem c i cokćem, to nije isti glas, a pišem ц,ц,ц,... postoji čitav niz drugih glasova koji mogu da se koriste, ali se ne koriste jer ih upodobljavamo spram slova koja su nam na raspolaganju

    toliko o "savršenstvu" koje je zatucano koliko i oni koji se kunu u njega
  • G

    18.04.2017 10:08
    kategorički protiv cenzure
    @u prolazu - "poštovani gospodine", džaba peniš, po običaju bez argumenata. Latinica je u književnu upotrebu ušla pred prvi svetski rat zalaganjem Skerlića u svojstvu urednika Srpskog književnog glasnika, a zvanično izjednačena sa ćirilicom skoro 4 decenije pre Novosadskog dogovora, Krfskom deklaracijom neposredno pred kraj Prvog svetskog rata i stvaranja Kraljevine SHS odnosno kasnije Kraljevine Jugoslavije. Tokom ratova zabranjivana je od strane Austrougarske i potom NDH da bi Novosadskim dogovorom oba pisma ponovo postala ravnopravna odnosno da bi 2006. godine ćirilica postala jedino zvanično službeno pismo Republike Srbije, dok danas pojedini neobrazovani građani traže da se ista ukine u korist latinice odnosno "da bi strancima bilo lakše". Istorija nije počela 1954. godine niti je onakva kakvom je ti javno i iz neznanja predstavljaš.
    Ako si neobrazovan ćuti!
    Imam i ja i velika slova i uzvičnike i neću ti dozvoliti da me bezumnim lajanjem nadglasaš!
  • G

    18.04.2017 08:38
    @@G - ustav može proći samo dvotrećinskom većinom u skupštini od ukupnog broja poslanika, a poslanici ga mogu dodatno poslati na potvrdu na referendum. Ustav važi na celoj teritoriji, ne mogu se birati pojedinčani delovi nasumično i tvrditi da je ustav prošao ili ne, isto kao što ne možete tvrditi da u pojedinim mestima u Vojvodini "nije prošao" Statut Vojvodine. Ustav se zna ko je doneo - narodna skupština. Prethodni ustav je takođe propisivao ćiriličko pismo za službenu upotrebu a upotrebu latiničkog po zakonu, što i dalje znači da je ćiriličko pismo bilo obavezno. Novi ustav je, u skladu sa baš vašim pokazanim kriterijumima, ukinuo moguće troškove održavanja dva pisma istog jezika za službenu upotrebu. To vama zabrinutim za troškove naravno ne odgovara, jer vi želite da bude donet fašistički ustav - onakav kakav vi želite bez obzira na odluku građana Srbije i narodne skupštine.
    Pravopis postavlja pravila jezika i pojedinačnih pisama, nigde ne određuje čije je neko pismo. Jesam se više puta pobunio, naročito nakon situacije da usred Vojvodine u dispanzeru nije bilo dežurnog koji govori srpski jezik. Interesantno je da zabrinuti za troškove želite nazive ulica u Novom Sadu na svim službenim jezicima, kako se na mađarskom ili rusinskom naziva Zmaj Jovina ulica? Ne ukidate je tako je, jer nemate mogućnost da to uradite, tražite da bude ukinuta zbog "troškova" i da bi "strancima bilo lakše". Prekinite da lažete da je vraćeno "decenijama kasnije", vraćeno je za manje od jedne.
  • @G

    18.04.2017 06:04
    @G
    Ustav može proći samo ako 1/2 glasača + 1 glasač izađe i biti usvojen ako 1/2 + 1 zaokruži Da. U Vojvodini se to nije desilo zbog odsustva autonomije i moguće zbog izbacivanja latinice.
    Ustav je zna se ko doneo i iz kojih razloga kao i zašto je eliminisao jedno od 2 pisma srpskog jezika. On je nacionalistički i prolazan.
    Pravopis je pravo stanje jezika i kaže da je i latinica srpsko pismo.
    Pošto se toliko držite pravila, čudno mi je da se niste pobunili protiv situacije da u Vojvodini i Novom Sadu, u kojima postoji više službenih jezika, višejezičnosti praktično nema.
    Jesu ili nazivi ulicau Novom Sadu ispisani igde na još nekom od službenih jezika? Čemu služe drugi službeni jezici? Ničemu osim na nekoliko tabli sa nazivima ustanova. Tu se višejezičnost završava. Toliko o poštovanju propisa.
    Ja ne ukidam ćirilicu. Ja kažem da je logično da negde postoji i latinica i da ona tamo gde postoji i preživi a ne da se nepotrebno menja u ćirilicu decenijama kasnije.
    Kada se i kako prihvatila latinica je nebitno. Bitno je da se prihvatila. Pa kad se prihvatila, mora se valjda negde i koristiti, a da to ne bude samo lično pisanje pojedinaca.
  • u prolazu

    17.04.2017 23:43
    moram...
    Koliko komentara na glupavu vest.

    Još se i G naložio u odbranu ćirilice bez ikakvog dokaza, kao i obično... Džaba peniš *ovedo, bez argumenata!

    Za kinesko pismo se slažem da je suludo i uvlačenje u dupe od onih koji samo to znaju!

    Malo istorije, ZA SVE:
    Ćirilica JESTE srpsko pismo! Napravio je čovek po srpskom jeziku, gde jedan glas odgovara jednom slovu! SAVRŠENO! Latinica nije takva, žalim slučaj. Dvoslovni znaci, pola prvog velikog slova ...

    Ovakva latinica je napravljena 30-tak god. kasnije na zahtev Gaja, i razumevanja "istog" naroda, uz pomoć Karadžića! Zato je Gajeva! Proverite!

    Što se tiče pisma u NS obiđite naše muzeje i pogledajte stare fotografije i srpske novine! SVE je na ćirilici što je bilo srpsko!

    Znate li kad je latinica izjednačena sa ćirilicom na ovim prostorima?
    1954. na Novosadskom dogovoru! ZAMISLITE, do tada je ćirilica bila ZVANIČNO SRPSKO PISMO, od nastanka vojvodstva! Kao i sad! Tradicija...

    Znate li da je Džordž Bernard Šo ostavio testamentom što je imao onome ko reformiše englesku abecedu po uzoru na srpsko pismo?

    Pišem latinicom, da bolje shvatite!

    Vi koji mislite o strancima, i tablama na "njihovom pismu", u čemu se razlikujete od ovih kineskih uvlakača? ISTO RADITE, samo je pismo/jezik razlika!

    Još jedno pitanje za vas:
    Na kom pismu su pisane biblije u većinski srpskim/katoličkim mestima u Hrvatskoj pre 100-nak godina?
    Lako proverljiv podatak, zna se cilj... Istorija je...

    *ovedo, zaobiđi me! UČI!!!
    Ako si neobrazovan ćuti!
  • G

    17.04.2017 21:09
    @@G - ko je i gde pominjao pravopis? Vi mešate pismo i pravopis. Sada vam je i ustav države "nacionalistički", vi nacionalizam vidite svuda a naročito kad ostanete bez argumenata. Nije tačno da ustav "nije prošao u Vojvodini", vi pokušavate da izlaznost u Vojvodini od tek nešto manje od 50% lažno predstavite kao "neprolazak ustava" iako su bezmalo svi na njemu zaokružili DA.
    Nema problema, ja ću platiti tih nekoliko sati rada, evo i ceo mesec dana rada tehničara koji je prebacivao na ćirilicu, a vi da isplatite kompletnu zamenu svih tabli sa ćirilice na latinicu. To je dogovoreno gospodine, spreman sam da platim istovremeno kada i vi!
    Sami tvrdite da srpski jezik ima dva pisma, a istovremeno da je "logično" da prihvatanjem latinice ćirilica bude njome zamenjena. Drago mi je da vam to nije suludo. Zašto bi menjali ćirilicu latinicom? Jedini razlog je ksenocentrizam.
    Ćirilica je propisana ustavom kao službeni jezik i kao takva mora biti u upotrebi, isto kao što mora biti u upotrebi srpski jezik a ne da sve promenimo na engleski "da strancima bude lakše". Ako želite da uz nju stoje i latinični natpisi niko vam ne brani da ih stavite, pošaljite zahtev nadležnom organu po proceduri. No vi hoćete putokaze sa samo jednim pismom i to ste odlučili da bude latinicom. Da li možemo da tražimo da svi natpisi budu na mađarskom bez ijedne reči srpskog? Ni tako neće biti duplih natpisa. I na kraju, postojeće table kojima je dodat kineski nikako neće biti manje informativne nego pre toga.
  • @G

    17.04.2017 20:09
    @G
    Gde je po vašem "stručnom" i "dobronamernom" mišljenju mesto za latinicu? Navedite. Gde se tačno sme koristiti latinica i to samostalno?
    Ustav je jedno, pravopis je drugo. Ustav ne odražava pravo stanje u jeziku iz dnevnopolitičkih i nacionalističkih razloga. Vrlo moguće upravo je to bio jedan od razloga zašto nije prošao u Vojvodini.
    I elektronske displeje je neko morao da prebaci na ćirilicu, nisu se sami prebacili na stotinama autobusa. Je li to uradio besplatno? Volontirao svoje vreme na opšte zadovoljstvo Novosađana? Je li zaista bio dovoljan samo 1 klik? Teško.
    Ako je srpski u nekom momentu prihvatio i latinicu, logično je da je nešto što je ranije bilo na ćirilici, prešlo na latinicu. Ne može se prihvatiti pismo koje se zatim nigde neće koristiti jer eto ćirilica je sveta, bogom dana i ne sme se slučajno zameniti u nekim primerima.
    Suludo je naknadno "vraćati" bilo šta u ćirilicu. Jedini razlog je nacionalizam.
    Imamo 2 pisma. Jedno je globalnog karaktera i kao takvo treba da se koristi u za to logičnim okolnostima pa neće biti duplih putokaza ili neinformativnih tabli.
  • G

    17.04.2017 19:36
    @@G - meni gospodine anketa ne treba, u ustavu R. Srbije je zapisano koji je službeni jezik i pismo u upotrebi. Ako želite da to promenite na vama je teret da organizujete i sprovedete prvo zahtev za promenom ustava a potom da skupština glasa po predlogu. Koje je to istraživanje, navedite gde je objavljeno i sa kojim naslovom? Prelazak na latinicu se dogodio koliko god ga vi stavljali pod navodnike, ako ste balavac ili neobrazovani ja tu ne mogu ništa, a verujte ako želite da ćirilica nikada nije ni postojala, to je vaša individualna stvar. Slažem se, platiću iz svog džepa čim vi platite iz svog džepa trošak prelaska sa ćirilice na latinicu. Vraćanje na ćirilicu se dogodilo u vreme kada su na autobusima već bili uvedeni elektronski ekrani, te stoga gospodine, na vašu veliku žalost, nije postojao trošak vraćanja na ćirilicu jer ti ekrani nisu morali zbog toga biti menjani. Jako ste zabrinuti za troškove a želite da menjate putokaze i table sa nazivima ulica - to vam nije trošak? Hoćete da menjate "sve vezano za lokalnu, pokrajinsku, državnu upravu", ni to vam nije trošak? Vi ste taj koji se žali na troškove, ja nijednom jedinom rečju to nisam pomenuo pre toga.
    Gde sam tvrdio da latinici "nije mesto na tablama sa nazivima ulica", citirajte deo mog teksta gde sam to izjavio? Po treći put vam ponavljam, prekinite da širite laži i svoje reči i konstrukcije stavljate u moja usta. Gde je po vašem "stručnom" i "dobronamernom" mišljenju mesto za ćirilicu?
  • @G

    17.04.2017 18:03
    @G
    a gde je vaša anketa?
    Zapravo, relativno nedavno je i bilo objavljeno istraživanje po kojem većina ovde piše latinicom.
    Dakle pojedinci verovatno većinski pišu latinicom, natpisi firmi, prodavnica većinski latinicom, poslovna korespondencija, uputstva za upotrebu,, privatni mediji... - sve ono gde postoji mogućnosti izbora - latinica.
    A ćirilica tamo gde izbora nema - RTS, RTV i sve vezano za lokalnu, pokrajinsku, državnu upravu, putokazi, nazivi ulica, udžbenici, pismeni zadaci.
    Vama je trošak bio "prelazak" na latinicu ali sad "vraćanje" u ćirilicu nije? Vi to platite iz svog džepa.
    Još kako se zalažete za proterivanje latinice samim tim što tvrdite da joj nije mesto na tablama sa nazivima ulica (a dobar deo ih je još uvek na latinici).
    Ako tu nema mesta za latinicu, ja zaista ne znam po vašem "stručnom" i "dobronamernom" mišljenju gde joj je mesto preostalo. Nigde.
    Ne koristite teč "ukidanje" ali je ukidate jer je proterujete sa logičnog mesta.

  • G

    17.04.2017 17:00
    @@G - gde sam to ja zamenio latinicu ćirilicom i gde sam to javno izjavio da to treba da se uradi odnosno gde sam tražio samo jedno pismo? Prekinite da mi stavljate vaše reči u usta.
    Vi ste taj koji javno zagovara da se ćirilica ukine i izmišljate nepostojeću istoriju da je ćirilica postala srpsko pismo "silom prilika". Vi ste taj koji latinicu smatra "promenom na bolje" a natpise na ćirilici etiketirate "ćiriličarenjem" i "nacionalizmom". Zabrinuti ste za troškove, kada ste protestovali kada je takođe od naših para menjano sa ćirilice na latinicu umesto na oba pisma? Niste, naravno da niste, nemate pojma ni da su bili na ćirilici ali sada ste se setili da grakćete o "troškovima" i smišljate pežorativne nazive za pismo. Vi ste taj koji traži samo latinicu i za to navodite besmislen razlog "da bi strancima bilo lakše" - koliko stranaca zapamti da se ulica zove Zmaj Jovina ili da je spomenik Miletićev, zar ne bi bilo lakše da promenimo u Hermana Hesea i stavimo spomenik Čerčilu? Tako je, srpski jezik ima dva pisma, a Vi uopšte ne tražite da budu oba zastupljena - gde ste i kada tražili da svi natpisi budu na oba pisma umesto samo na latinici ili ćirilici?
    Mnogi građani možda baš žele povratak na jedno pismo - da li ste sproveli ikakvu anketu kad već znate šta "mnogi" žele? Kako "mnogi od vas" imaju prioritet u odnosu na "mnoge od njih"? To nije samo vaš novac već i njihov, a zna se kako se sprovodi želja građana - glasanjem i biranjem predstavnika u parlamentu.
  • @G

    17.04.2017 15:03
    @G
    A vi ste kao neki autoritet koji je postavljen od strane stručne komisije da latinicu menja u ćirilicu gde god može?
    Mnogi od nas ne samo da ne žele povratak na 1 pismo po vašem izboru nego ne žele to ni da finansiraju od svojih novaca.
    Srpski ima 2 pisma.
  • G

    17.04.2017 14:45
    @@G - a vi samo nastavite da bezočno lažete kako ćirilica nije ugrožena dok tvrdite šta "mora" i zalažete se za njeno proterivanje jer ste vi tako "stručno" odlučili. Niste pozvani niti vas je iko izabrao niti ovlastio da određujete šta mora a šta ne mora, a još manje kojem pismu je gde mesto.
  • @G

    17.04.2017 10:21
    @G
    Razvoj ćirilice i latinice je potpuno nebitan - kad je koje slovo uvedeno, digrafi itd, ne morate nam soliti pamet.
    Oba pisma su strana pa samim tim nema razloga da jedno bude srpskije od drugog osim na osnovu vremena upotrebe.
    Menjanje latinice u ćirilicu se radi iz isključivo nacionalističkih razloga i ničega drugog. Iz praktičnih i ekonomskih razloga razloga sigurno ne - čak naprotiv.
    Ne postiže se veća informativnost natpisa kojima je informativnost svrha.
    Slobodno se ugledajte na Grke i dalje.
    Natpisi moraju biti na latinici, ćirilicu čuvajte i koristite tamo gde joj je mesto.
  • G

    16.04.2017 19:23
    @@G - ako smatrate opravdanim revolt kad se latinica menja na ćirilicu, onda ćete valjda dozvoliti i revolt kada se ćirilica menja na latinicu, naspram stvaranja raznih pežorativnih fraza i "stručnog" određivanja svrhe takve promene odnosno etiketiranja kao "nacionalizam". Ako je takva promena "nacionalizam" dozvolite onda da etiketiram promenu u obrnutom smeru kao ksenocentrizam.
    Srpski jezik je poznavao samo ćirilicu kao proizvod Vukove reforme a ne "silom prilika". Latinica odnosno tada poznata kao Gajica je nastala po uzoru na Češku latinicu i usled nedostataka u sebe ubrojila nekoliko digrafnih slova od kojih je samo jedno naknadno zamenjeno monografnim, za razliku od ćirilice u kojoj takva slova ne postoje. Latinica se u Srbiji uči i koristi tek od prvog svetskog rata, u koje vreme ju je AU monarhija zabranila na okupiranim područjima, slično kao što demokratski Hrvati rade u Hrvatskoj kako danas tako i u vreme SFRJ, odnosno kao što pojedinci poput vas pokušavaju da urade danas u Srbiji. Baš to nastojanje da ćirilicu izopštite "da bi strancima bilo lakše" izaziva revolt koji vi potom etiketirate kao "nacionalizam". Hoćete li da i imena ulica ponesu imena stranaca, da im bude još lakše?
    Slažem se da je gostima iz zemalja koje koriste slična slova lakše da "pročitaju, zapamte i ponove" takav natpis. Onima iz drugih zemalja je u potpunosti svejedno. Iako nije za poređenje, bar ne po broju turista, hajde pronađite natpise na latinici ili drugom jeziku na autobusima u Atini.
  • @G

    16.04.2017 17:15
    @G
    "latiničarenje" ne postoji, postoji revolt protiv nametanja ćirilice što se radi iz nacionalističkih razloga, revolt protiv svođenja srpskog pisma na 1 pismo svakodnevnom zamenom latinice iako postoje 2 pisma, revolt protiv nepotrebnog "vraćanja" natpisa na ćirilicu iako je praktičnije i jeftinije da ostanu na latinici i budu informativniji a samim tim i u većoj meri služe svojoj svrsi.
    Stranci i turisti nisu glupi ali svakako im je lakše da čak i uz dijakritičke znakove koji im mogu izgledati egzotično, pročitaju, zapamte i ponove natpis na latinici.
    Ćirilica je srpskija od latinice samo utoliko što je silom prilika (geografski položaj pa samim tim istorijske prilike) duže u upotrebi.

  • G

    16.04.2017 16:40
    @@G - ko je to odlučio šta je "normalno" i "bolje"? Vi? Na osnovu čega samo latinica odnosno da se upotrebim vašom konstrukcijom, "latiničarenje" ima smisla? Ako stranac i turista može da se snađe u mnogim zemljama Evrope čija pisma iako imaju latinsku osnovu imaju sijaset znakova koji u njoj ne postoje, moći će se snaći i u Novom Sadu, sad vaša je stvar što tako čvrsto verujete da su stranci i turisti glupi i nesposobni.
    Ko je, a ponajviše ja, kada i gde izjavio da treba da se vraćamo na jedno pismo? Hvala vam na vašoj "stručnosti" koja se svodi na stavljanje vaših reči u moja usta i potom izvođenje "stručnih" zaključaka. Ko je ikada tražio da se vratimo na glagoljicu? Niko i nikada nije dizao glas protiv latinice niti za to skovao pežorativan naziv, usled čega i jeste nepoznato ko je i kada promenio natpise na autobusima na latinicu. To radite jedino vi, samozvani "stručnjaci" za pismo i "normalnost" - što manje znate to ste više i čvršće uvereni da ste stručni i pozvani da o tome odlučujete.
  • @G

    16.04.2017 15:55
    @G
    Kada se nešto menja, bilo bi normalno i poželjno da promena bude na bolje. U slučaju natpisa autobiskih linija (lično se ne sećam da su bili na ćirilici, ali ajde), jedino latinica ima smisla, a "vraćanje" i ćiriličarenje u gradu u kojem, utisak je, većina lično koristi latinicu i u kojem stranac i turista ne može da se snađe, nema smisla.
    Redizajniranje znakova gradskih ustanova samo da bi se naziv ubuduće pisao ćirilicom i da bi nova gradska vlast nabacila nekom podobnom posao takođe ne samo da nema smisla nego je trošak koji svi mi plaćamo iz svog džepa.
    Ćirilica nije ugrožena, a i da jeste, natpis na autobusu je neće spasiti.
    Usled ranijih promena, imamo 2 pisma, nećemo sad valjda zbog vašeg "stručnog" mišljenja se vraćati na jedno pismo?
    I koje? Zašto ćirilica? Ajmo nazad na glagoljicu.
  • Sedam

    16.04.2017 15:47
    Prvo učinite latinicu ravnopravnom, a posle se zavitlavajte sa Kompartijom bratske Kine na temu jezika
  • G

    16.04.2017 12:55
    @Deks - lepo je što savetujete drugima da "moraju da shvate da su se desile promene" dok istovremeno sami "ne možete da prihvatite promenu". Poredite staro nemačko pismo sa ćirilicom iako jedno sa drugim nema ni najmanje veze, pa još tvrdite i da je "identično" što je van svake pameti - mogli ste eventualno da poredite gotiku i glagoljicu a ne ćirilicu kakva je danas u upotrebi. Lepo je i što vi "ne možete da prihvatite da latinica u Srbiji danas nije ravnopravna sa ćirilicom i nema svoju primenu u javnom životu i državnoj upravi", a osipate drvlje i kamenje na one koji "ne mogu da prihvate da ćirilica u Srbiji danas nije ravnopravna sa latinicom i nema svoju primenu u javnom životu i državnoj upravi". Reklo bi se baš da se latinica zloupotrebljava u nacionalističke svrhe - kada je neko promenio natpise na tim autobusima sa ćirilice na latinicu, nije bilo maloumnika koji su tvrdili da je to ustaško ili nacističko pismo, da je to uradio Soroš ili bilo kakve druge bljuvotine koje vam mogu pasti na pamet. Tek kada su ti natpisi posle manje od decenije vraćeni na pismo kakvo su imali decenijama pre toga, iz mulja su izvireli pojedini pripadnici "generacija koje ne mogu da prihvate promenu" i to nazvali nacionalizmom. Vi ne želite da pisma budu ravnopravna, vi želite da jedno u potpunosti marginalizujete jer ga "stručno" smatrate prevaziđenom, i baš zbog takvih ćirilica zaslužuje veću zaštitu - niko u Srbiji nikada nije predlagao da se latinica ukine.
  • @tr

    16.04.2017 06:57
    @tr
    baš kao što je Deks rekao. Nevezano za nekadašnje vreme, nastupile su promene, srpski je ima 2 pisma, a nijedno od njih nije izvorno srpsko. Oba su došla/nametnuta sa strane, samo je pitanje sa koje strane sveta.
    Srbi su već jednom prešli sa jednog pisma na drugo (glagoljica-ćirilica).
    Nedopustivo je da nazivi ulica u gradu sa više zvaničnih jezika budu samo na srpskom i na ćirilici - nefer, nezakonito, neinformativno za posetioce.
    Ponosite se činjenicom da smo jedinstveni sa 2 pisma i koristite ih na logičan način u skladu sa situacijom. Zna se gde je mesto ćirilici, a na putokazima, znakovima sigurno nije niti se ćirilica tako štiti, niti joj treba neka zaštita.
  • Deks

    16.04.2017 01:22
    @tr - Tačno je da se u vreme Austro-Ugarskih godina Novog Sada kada se radi o srpskom jeziku negovala ćirilica kao jedino srpsko pismo. Ne samo da je srpsko stanovništvo smatralo ćirilicu kao jedino svoje pismo već je to bilo prihvaćeno i podržavano od strane vlasti u Beču i Budimpešti. Ali morate shvatiti da su se u međuvremenu desile određene promene, kako i ne bi jer prošlo je skoro sto godina od tada. Naime kada je stvorena komunistička Jugoslavija na čelu sa Titom generacije i generacije mladih u Srbiji i Vojvodini odgojene su na način da smatraju srpski jezik kao jezik sa dva ravnopravna pisma - ćirilicom i latinicom. Ja pripadam jednoj od tih generacija i ne mogu da prihvatim promenu tog stanja. Treba se podsetiti da i Nemci imaju svoje tradicionalno pismo - gotiku koju su odavno potisnuli u drugi plan. Za mene je ćirilica u srpskom pismu identična nemačkoj gotici, smatram je prevaziđenom i nije mi uopšte draga. Ne mogu da prihvatim da latinica u Srbiji danas nije ravnopravna sa ćirilicom i nema svoju primenu u javnom životu i državnoj upravi. Često ćirilicu zloupotrebljavaju u nacionalističke svrhe i kažu da je to deo srpskog identiteta ali to nije istina. Pritom nikome ne zabranjujem da je koristi.
  • tr

    15.04.2017 17:55
    Dok se Titovi komunisti nisu doselili u stanove koje su pokrali, po Novom Sadu se pisalo cirilicom. Lako se to vidi na starim slikama. Nas kulturni identitet je vezan za cirilicu, a latinica naravno da mora da bude prisutna jer imamo dosta nacionalnih manjina (a imali bismo i Nemaca da ih ti isti komunisti nisu proterali). Grad koji ne ceni svoju kulturu i nasledje ne zasluzuje titulu Evropske prestonice kulture, na stranu Galensovo rusenje i ostala ruiniranja po gradu. Pa gde bi sva kultura i sa zapada i sa istoka bila da su svi hteli biti kao drugi? A i stranci dolaze ovde da vide nesto novo i razlicito...
  • @Decko

    15.04.2017 17:46
    "Najbolje ukini te sve Srpsko a svima ostalima se ulizuj te !"
    Nauči osnove pravopisa srpskog jezika, kad ga toliko voliš. Sramotno si nepismen.
  • VV

    15.04.2017 14:00
    Šta nam rade u našoj Vojvodini ovi dođoši na vlasti! Dokle ćemo trpeti štetočine??
  • G

    15.04.2017 11:24
    Uvek se na ovakvim i sličnim vestima jave pojedinci koji izmišljaju nepostojeće "proterivanje latinice" a sve samo zbog natpisa na autobusima obzirom da su na višejezičnim tablama zastupljena oba pisma. Takvi balavci naravno ne mogu da znaju da su negde oko 2000. godine, a nije poznato tačno kada jer tada nije bilo maloumnih građana koji su na isti način širili lažnu patetiku o "proterivanju ćirilice", natpisi na autobusima promenjeni na latinicu iako su već decenijama bili ćirilični. Istovremeno isti pojedinci pokazuju mentalni defekt usled kojeg vest sa naslovom da bi kineski jezik mogao biti uvršten među ostale interpretiraju da uvođenjem kineskog jezika se na neki način negiraju ili ukidaju drugi, i neizostavno sve svode na krajnji šovinizam i ksenofobiju.
    U vreme kada smo se mi školovali važila je izreka da onoliko vrediš koliko jezika poznaješ, današnji pojedinci izgleda smatraju da što više jezika znaš to si veći četnik ili popularno "patriJota".
  • V

    15.04.2017 08:18
    -
    Dunavska ulica turisti još kako nešto znači pošto će umeti da pročita, izgovori i ponovo njen naziv kad usmeno traži uputstvo da do nje dođe. Na ćirilici mu ništa ne znači, a "street" umesto "ulica" je nepotrebna informacija i nema puno smisla imati nazive ulica u vidu naših imenica koje se stavljaju u prisvojne oblike i genitive pa iza toga engleska imenica.
    Putokazi i nazivi ulica moraju biti na latinici - jednom od 2 pisma srpskog jezika.
    Ćirilica nek se koristi na drugim mestima
  • Deks

    15.04.2017 01:23
    Nipošto ne bi smelo da se dozvoli ovako nešto. Kineski jezik nema šta da traži ni u jednom evropskom gradu jer nema nikakve istorijske, kulturne ni bilo kakve druge podloge osim neozbiljnog politikanstva. Uvesti natpise i putokaze na nekom jeziku samo zato što očekujete turiste sa tog govornog područja je apsurdno. A pre svega Novi Sad je evropski grad i treba da privlači turiste iz Evrope i da se u njemu neguju evropski jezici.
  • Мунгос

    15.04.2017 00:22
    Обзиром да сам ја на овом порталу као Мунгос један од ретких који пишу ћирилицом, мени не смета што сам редак, а видим да не смета ни порталу, изнећу своје мишљење.
    Очигледно да овде код нас није забрањена употреба ни ћирилице, ни латинице. Међутим, реално је и очигледно да је употреба писма постало политичко питање од момента појаве Ћирила и Методија. Ћирилица се наметала као конкурент латиници Рима зато што су неки из Чешког града Брна као Словени тражили да се црквена служба врши на њиховом језику а то је подразумевало и на писму које није било још измишљено. Ћирило је ту показао своју генијалност, измислио писмо и тако направио конкуренцију једном лепом и допадљивом писму као што је латиница. Истог момента се јавила негативна реакција латиничара. Да ћирилица није мачији кашаљ, ево доказ је да она траје већ преко хиљаду година. Код Срба је Вук Караџић допринео прилагођавању ћирилице српском језику, нешто је нажалост морао да одбаци, али је успео у једном: У Гинисовој књизи рекорда, забележено је да је српска ћирилица једино писмо на свету које за сваки глас у језику има одговарајуће слово. Пиши као што говориш, читај како је написано. Ако неко каже да је то измислио неки немачки граматичар, опрем добро.
    А колега Словак и колега Русин, када бих био у могућности, њих би врло радо частио по криглу пива двапут звао, или нешто друго по вољи.
  • Decko

    14.04.2017 23:08
    Strašno
    Najbolje ukini te sve Srpsko a svima ostalima se ulizuj te !
  • mist

    14.04.2017 22:52
    strani?
    Pise "...pored drugih stranih jezika...". To nisu strani, vec manjnski... osim, ako bude pisalo na kineskom...
  • Мунгос

    14.04.2017 21:08
    Драго ми је да је наслов о кинеском писму у Новом Саду пружио прилику латиничним патриЈотама да изнесу цењено мишљење и проблематику.
  • Helix

    14.04.2017 20:58
    Brišu i ćiriličare jezike i nazive domicilnih građana a kite se nekom lažnom demokratijom i plemenitošću prema kinezima.

    Ama naš svaki potez pogrešan.

    Neuko i bahato!
  • Tamo amo

    14.04.2017 20:15
    Rusini
    Opet se vest svela na priču o latinici i ćirilici. Očigledno oni koji pišu da je bitno za turiste kojim je pismom napisano, nisu prešli preko granice ili iz svojih mesnih zajednica. Svako ko je putovao zna da poznavanje lokalnog jezika i pisma nije bitno. "Detelinara" na autobusu, ma kojim pismom ne znači ništa. Broj autobusa je bitan. Takođe o priči da ćirilica "vređa" nacionalne manjine, samozvani multikulturalci ne znaju da i Rusini u Vojvodini koriste isključivo ćirilicu. U svim multijezičnim državama svi javni natpisi su na većinskom lokalnom jeziku i pismu uz natpise na engleskom. I tako umesto da napravite 17 različitih tabli imate jednu tablu sa dva natpisa.
    Дунавска улица - Dunavska ulica turisti ništa ne znače, ali Danube street već ima smisla.
  • ns

    14.04.2017 20:11
    Ja kao Slovak ne vidim u cemu je problem sa cirilicom. Sta fali sto su poceli da pisu nazive na cirilici. Meni je bas kul sto znam i cirilicu i latinicu. Nikada nisam razumeo odredjene ljude koji se sramote cirilice, strasno.
  • Južnjak

    14.04.2017 19:31
    Južnjak Južnjak

    Osim RTS nijedna druga televizija nije na ćirilici ali ni jedna, isto je sa sajtovima, blogovima itd.
    Većina ljudi (trenutno i ja) piše na latinici iz praktičnih i drugih razloga. Da se vodi kampanja i ti razlozi bi bili suzbijani.
    Ako ste za ravnopravnost, onda bi trebalo da se uvode table sa dvostrukim natpisima a ne samo ćirilicu zameniti latinicom.
    Znam da Srbi nisu izmislili ćirilicu, to su uradili Grci, ali ni latinica nije isto naše izvorno pismo.

    A što se tiče primera za znak koji označava školu: Druže kao prvo on kao vozač treba da prepozna taj znak, drugo on ako zna srpski jezik znaće i da pročita

    Pa šta misliš npr u Nemačkoj stoji znak na nemačkom "pazi škola" i samo Nemci znaju da pročitaju šta onda?!zato i postoji saobraćajni znak da ne bi zavisio od jezika. E takav ti je tvoj primer
  • Nikoka

    14.04.2017 19:18
    Bolesno
    Jel si ti normalan? Gde si ti rasta covece? Imate li vi stida i srama? Novi Sade gradu kulture 2021: Nazalost struktura vlasti sa gradjanina koji su sadasnju vlast doveli na poziciju odlucivanja su dibidus i mialim da bi bilo pravedno da nam oduzmu tu titulu i dodele nekim gradjanima koji sire miale! Nama nista ne znaci kultura, to je rec i nista vise po nama tj. vecini gradjana Novoga Sada!
  • Fric

    14.04.2017 19:13
    Rusija+Kina=Srbija
    Uskoro se zabranjuje latinica, upotreba iste smatraće se terorističkim činom i kažnjavaće se sa javnim kamenovanjem.
  • Južnjak

    14.04.2017 19:09
    JužnjakJužnjak

    Pa kada poruku pišem sa mobilnog gde nema ćirilične tastature, a vidim ovde neki ne bi ni razumeli ćirilicu.
  • Gospodja kustos

    14.04.2017 18:18
    Dokle???
    Dokle vise sa izmisljotinama za pranje para? Bolje bi bilo da vrate tekst sa buseva gsp-a i table sa ulicama na latinicu a ne da ko god dodje kao turista mora da uci novo pismo kako bi se samo snasao u gradu. A inace pucamo od turizma i turistickih ponuda pa nam treba na kineskom. Svi Azijati koji dolaze cak ovamo govore engleski dovoljno dobro da mogu da se snadju, tako da im je latinica na obelezjima sasvim dovoljna kao i ostatku sveta.
  • Мунгос

    14.04.2017 18:15
    @ Nervirach,
    И ти си постао патриЈота за латиницу. Примећује се, обрати пажњу да си излетео мало више.
  • @Juznjak

    14.04.2017 17:57
    @Juznjak
    niko se ne bori za iskorenjivanje ćirilice nego za njeno nenametanje.
    Nije rečeno da je većina natpisa na latinici (a jeste tako iz praktičnih i ekonomskih razloga). Rečeno je da vrlo verovatno većina Novosađana piše latinicom. Tako deluje.
    Ako oduzmete neke medije, natpise (privatnih) prodavnica i preduzeća (ekonomski razlog) i lično pisanje pojedinaca, sve ostalo je na ćirilici. I ono što nije bilo na ćirilici sada jeste. Poseže se za redizajniranjem samo da bi se ujedno i latinica zamenila ćirilicom.
    Latinica je izopštena, svedena na lični izbor pojedinca i to kad on piše, a kad njemu državne ustanove se obraćaju - izbora nema. Ime na ličnoj karti na jedvite jade dobijete na latinici, a ostatak lične karte je i dalje na ćirilici - suludo.
    Putokazi na ćirilici, nazivi ulica i autobuske linije, horizontalna signalizacija "škola" na ćirilici - da razumeju samo Srbi, Crnogorci, Bugari, Rusi, Makedonci i Belorusi. Izgubljen je smisao znakova koji su samo polovično informativni - drugi možda neće usporiti ispred škole.
    Mora postojati izbor, pa ko hoće ćirilicu neka mu je, ko hoće latinicu, neka i njemu - oba su pisma srpskog jezika, po tome smo jedinstveni i to trebamo čuvati a ne nametati ćirilicu (koju uzgred nisu izmislili Srbi nego je nametnuta od spolja).
  • @Juznjak

    14.04.2017 17:48
    @Juznjak
    Vidim druze da ti koristis cirimicu u svom komentaru sve u sesnaest.
  • Teodosije III

    14.04.2017 17:45
    U Beogradu su vec uveli kineski na table po gradu
  • Mile

    14.04.2017 17:21
    m.kovanovic@gmail.com
    Za sve patriJote informacija da nebi LUPETALI gluposti. Latinica je isto Srpsko pismo kao i Cirilica. Ako to neko negira onda negira Vuka i Djuru Danicica.
  • Jeremija

    14.04.2017 16:51
    你今天坏人!?
  • Mica

    14.04.2017 16:27
    Hahaha
    Treba i na Ruskom. Haha
  • Juznjak

    14.04.2017 16:18
    Borbu za iskorenjivanje ćirilice prikrivaju borbom za ravnopravnost latinice
    Ravnopravnost latinice ????
    U komentarima sami navode činjenicu da je velika većina natpisa na latinici i osim tih natpisa ulica i na javnim ustanovama ćirilice nigde nema.
    Ukinute i tu ćirilicu i nigde je neće ni biti , a sami kažete da su to dva ravnopravna pisma. I koje je pismo tu ugroženo?
    Čak i u ovim komentarima više napadate ćirilicu nego kinesko pismo.
    "Borite se za ravnopravnost latinice" ali malo sutra he he.
  • zzoozzoonn

    14.04.2017 15:57
    lol
    Mozda da na glavnoj zeleznickoj stavite jedan putokaz na kineskom kako doci do novog Zezeljevog mosta. Verujem da bi za njih bila atrakcija da vide to arhitektonsko chudo koje se gradi vec 10 godina.
  • Мунгос

    14.04.2017 15:51
    @ Otto,
    Калимеро (пиле белокапац) би рекао „па то је неправда у сред Европе“. Или бар у сред Балкана.
    А Мировић не лежи на дрогама, он лежи на еврима.
  • Koriolan

    14.04.2017 15:46
    Lekcije za početnike
    Wǒ jiào Mirović / Ja sam... Wǒ bù shuó zhōng wén / Ne znam kineski. Nǐ hǎo! / Dobar dan! Xiè xiè! / Hvala!
    Huān yíng 欢迎 (Dobrodošli!) Yŏu shén me kĕ yĭ bāng zhù nĭ de mā 有什么可以帮助你的吗?(Mogu li da Vam pomognem?)



  • Nervirach

    14.04.2017 15:22
    A jel moze i na onom omrazenom pismu - latinici? Ovi patriJoti su sve ludji.
  • Mr M

    14.04.2017 15:20
    Stavite u autobuse displeje na cirlici, niste u stanju da stavite i latinicu, a onda pisete na kineskom... Cccc
  • /

    14.04.2017 15:13
    /
    inace i oni napustaju srbiju pa ih je manje nego pre par godina

    tipicno, posle proterivanja iz trznog centra sada im se kao ovako oduzuju.

  • Perica

    14.04.2017 15:04
    #####
    Nego, jesil ti rešio ono prevremeno izbacivanje Kineza iz svojih
    zakupljenih prodavnica !?
  • V

    14.04.2017 14:59
    a latinica?
    a istovremeno latinica - jedno od 2 pisma srpskog jezika - potpuno izopštena i gurnuta u ilegalu u gradu u kojem, reklo bi se, većina piše latinicom
    Nazivi ulica šaroliki, stari latinični, novi isključivo ćirilični, ko od stranaca (Kineza ili kojih god) ovde uspe da se snađe, svaka mu čast
  • Hajs

    14.04.2017 14:53
    S Poštovanjem
    Ko god je iz Novog Sada otišao u Kinu dobio je posao.Mogli bi da pokažete malo više poštovanja u svojim komentarima.
  • Miki

    14.04.2017 14:49
    Domaća latinica je prokazana a ovo je okej. Cirkus Kolorado.
  • Jelena

    14.04.2017 14:49
    Mišljenje
    Zaboga!!!!!!!!
  • fiju

    14.04.2017 14:41
    jeste kina od velikog znacaja pogotovo sto sve vise mladih ide u kinu da radi
  • @ NN

    14.04.2017 14:37
    Kinezi u Srbiji ne mogu biti nacionalna sve da ima i 150.000 a ne samo 15.000. Nisu autohtoni, skoro niko od njih nema srpsko državlja a u Srbiji su gastarbajteri. Eventualno tamo neka ko zna koja po redu generacija Kineza koje se bude rađala na teritoriji Srbiji će možda jednog dana u nekoj tamo ko zna kojoj budućnosti biti priznata kao manjina. Imate recimo da u nekim državama zapada živi nekoliko stotina hiljada Srba od kojih je barem 50% rođeno tamo, neki već spadaju i u treću generaciju, 90% svih tih Srba ima čak i državljanstva tih zemalja pa do dana današnjeg nisu priznati kao nacionalna manjna. Priznati su u nekim državama u okruženju i mislim da su tek pre neku godinu priznati u Austriji jer je tamo parlament ustanovio da su Srbi u Austriji još od nekog 16-17 veka učestvovali u političkom i kulturnom životu Austrije, Austrougarske,...
  • Grand Parada

    14.04.2017 14:24
    Kinezofili ce da pevaju od radosti .
  • Otto

    14.04.2017 14:19
    Mirovicu je l nas ti zajebavas? (retoricko pitanje, znam da je pocelo od prvog vagona)
    Progonite latinicu a uvescete kinesko pismo? U sred Evrope. Da li si ti covece na drogama?
  • Da

    14.04.2017 14:17
    Realno
    Možete odmah početi i na hebrejskom.
  • LJ

    14.04.2017 14:13
    Komunisticka Kina. Divno, pravo drustvo za Novi Sad.
    Zar mi nismo u stanju da se druzimo sa komsijama i evropskim drzavama? Sa svima nas svadjaju u okolini a ove dovlace ovamo.
  • Gerga

    14.04.2017 14:06
    Razlika
    Postoje Žuti po boji kože, a postoje o žuti od uvlačenja u određene otvore...
  • besan ker

    14.04.2017 13:59
    Naprednjačkim glupostima nikad kraja...
  • NN

    14.04.2017 13:46
    seems legit
    Procene su da kod nas zivi oko 10-15 hiljada Kineza (iako je zvanican broj svega oko hiljadu i po). Ne poznajem zakon, ali to mi deluje kao brojka pod kojom se vec mogu navoditi i kao nacionalna manjina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna